Logo Arci Steenderen

< Terug naar Nieuws

Bijna één op de vijf kopers heeft geen hypotheek nodig

Bijna één op de vijf kopers heeft geen hypotheek nodig

financiële planning 294 0

Vorig jaar is zo’n 17% van de koopwoningen in Nederland van eigenaar veranderd zonder dat er een hypotheek aan te pas kwam. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster. Met name in de grote steden en aan de kust wordt veel huizen zonder hypotheek gekocht.

Bijna één op de vijf kopers heeft geen hypotheek nodig

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd bij een kwart van de transacties geen hypotheek afgesloten. In Utrecht ligt dat percentage met 20% iets lager. Uitschieter is de Zeeuwse kust, waar 30 tot 40% van de woningen zonder hypotheek werd gekocht, een beeld dat ook naar voren komt in kustplaatsen als Zandvoort, Noordwijk en het Noord-Hollandse Bergen.

Zonder hypotheek

Eigenaren met meerdere panden kochten het vaakst zonder hypotheek (61%). Ook 70-plussers kopen bijna in meerderheid (47%) zonder dat er een lening aan te pas komt, niet onlogisch gelet op de overwaarde die ouderen veelal hebben op hun bestaande woning. In een derde van de gevallen wordt hypotheekloos een appartement gekocht.

In de crisisjaren

Het aandeel hypotheekloze woningaankopen maakte juist in de crisisjaren een sprong, van 11% in 2006 naar 19% in 2013. De afgelopen jaren daalde het aantal licht, naar 17% in 2016.