Logo Arci Steenderen

< Terug naar Nieuws

Inperking hypotheekrenteaftrek: belangenclubs tussen hoop en vrees

Inperking hypotheekrenteaftrek: belangenclubs tussen hoop en vrees

Financiële planning 1625 0

De inkt van het nieuwe regeerakkoord is nog niet droog maar makelaarsvereniging NVM heeft alvast een geruststellende mededeling voor huizenbezitters en aspirant-kopers. De draconische inperking van de hypotheekrenteaftrek op korte termijn heeft volgens NVM maar een beperkte invloed op de woningmarkt. Kopersvereniging Eigen Huis reageert een stuk terughoudender en wacht liever tot de plannen van Rutte III morgen naar alle waarschijnlijkheid bekend worden gemaakt.

Inperking hypotheekrenteaftrek: belangenclubs tussen hoop en vrees

Vorige week kwamen vrijwel dagelijks hapklare brokken informatie over de plannen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie naar buiten. Het meest in het oog sprong de inperking van de hypotheekrentetrek tot een maximaal belastingtarief van 37,5%, het nieuw lage tarief in het twee schijven belastingplan dat de nieuwe coalitiepartners ook voor ogen hebben.

Fiscale compensaties

NVM erkent dat een afbouw naar 37,5% in stappen van 3% per jaar fors is. “Eerdere scenario’s gingen uit van een versnelde afbouw van 1% per jaar tegenover de huidige 0,5%.” De NVM verwacht echter dat het stapsgewijs afbouwen van de hypotheekrenteaftrek, met fiscale compensaties via het eigenwoningforfait en verlaging van de inkomstenbelasting, een beperkte invloed heeft op de woningmarkt. Ook vanwege de huidige lage rente en de dynamiek op de woningmarkt met sterk stijgende prijzen.

De bedoeling is volgens de uitgelekte plannen dat huizenbezitters worden gecompenseerd voor de beperking van de hypotheekrenteaftrek door het eigenwoningforfait tegelijkertijd te verlagen.

Verschillende situaties

Vereniging Eigen Huis reageert vooralsnog terughoudend op de uitgelekte plannen van de aanstaande coalitiepartners. “Snippers en geruchten zijn onvoldoende om op tal van vragen antwoord te kunnen geven”, aldus de belangenorganisatie. “Als het regeerakkoord officieel bekend is kunnen we kunnen beoordelen wat de gevolgen zijn voor mensen in verschillende situaties. Onze fiscale experts duiken in de materie.”