Logo Arci Steenderen

< Terug naar Nieuws

Fors meer consumptief krediet verstrekt in 2016

Fors meer consumptief krediet verstrekt in 2016

financiële planning 67

De leden van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) hebben vorig jaar fors meer consumptief krediet verstrekt. In 2016 werd € 3,4 miljard aan leningen verstrekt, een stijging van 21% ten opzichte van 2015 toen nog € 2,8 miljard aan consumptief krediet werd verstrekt. Consumenten ruilen daarbij doorlopend krediet steeds vaker in voor persoonlijke leningen.

Fors meer consumptief krediet verstrekt in 2016

Ook het uitstaande saldo consumptief krediet bij de VFN leden is gestegen, maar wel minder snel. Met een saldo van € 8,5 miljard aan het einde van 2016 is ten opzichte van 2015 sprake van een groei van 3%. De VFN-leden zijn goed voor ongeveer 50% van het uitstaande saldo.

Zekerheid van vaste rente

Volgens de VFN sluiten veel consumenten momenteel hun lening over en is daarbij sprake van een snelle verschuiving van doorlopend krediet naar persoonlijke leningen. In 2016 was het aandeel persoonlijke leningen in de nieuw verstrekte consumptieve kredieten met 53% voor het eerst meer dan de helft. “De consument verkiest steeds vaker de zekerheid van een vaste rente en een vaste looptijd boven de flexibiliteit van een doorlopend krediet”, aldus VFN-secretaris Bert Reitsma.

Meer autofinancieringen

De VFN leden verstrekten in 2016 ook meer autofinancieringen aan consumenten. Reitsma: “Naast de toenemende populariteit van private lease kiezen consumenten ook vaker voor een financiering. De VFN leden verstrekten in 2016 ruim € 1,3 miljard aan particuliere autofinancieringen; een groei van 14%”.

Zakelijke kredietverlening

Ook de zakelijke kredietverlening door de VFN leden zat in 2016 in de lift. De VFN leden verstrekten ruim € 0,5 miljard aan nieuw zakelijk krediet (+41%) in 2016. Het uitstaande saldo zakelijk krediet is met 31% toegenomen naar € 0,8 miljard per ultimo 2016.