Logo Arci Steenderen

< Terug naar Nieuws

Minder hypotheek door telefoonabonnement in 2017

Minder hypotheek door telefoonabonnement in 2017

  Door: Roel 8895 keer gelezen
Minder hypotheek door telefoonabonnement in 2017

Een telefoonabonnement met ‘gratis’ smartphone wordt een lening met BKR registratie. Dit heeft gevolgen voor je hypotheek, o.a. wat je maximaal kunt lenen.

‘Gratis telefoon’

In Nederland is het heel gewoon om een telefoonabonnement te nemen waarbij de telefoon gedurende de abonnementsduur wordt afbetaald. Bij deze ‘gratis telefoon’ is sprake van een lening. Voor de hypotheek werd een telefoonabonnement echter niet als een lening gezien.

Gedoogsituatie opgeheven

Vanaf 1 januari 2017 moeten aanbieders van een ‘telefoon op afbetaling’ aan dezelfde eisen moeten voldoen als bij geld lenen. Naast de melding ‘geld lenen kost geld’, moeten aanbieders de kosten voor de telefoon en het abonnement apart op de site vermelden. Ook moet duidelijk zijn wat beiden de gehele looptijd van het abonnement kosten.

Dit moet de keuze voor een abonnement inclusief smartphone of een sim only abonnement met losse telefoon, makkelijker maken.

Telefoonabonnement wordt lening

Vanaf 1 mei 2017 moet een abonnementen met een telefoon van meer dan € 250,- worden gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Voor de hypotheek worden deze telefoonabonnementen met BKR-registratie gezien als een verplichting. Net als bijvoorbeeld een doorlopend krediet of credit card, worden deze verplichtingen in mindering gebracht op je maximale hypotheek.

Gevolgen abonnement voor hypotheek

Een telefonieabonnement kan voortaan flinke gevolgen hebben voor hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Bij een gemiddeld inkomen van € 35.000,- per jaar kun je met een telefoonabonnement van € 25,- per maand rond € 7000,- minder hypotheek lenen. Bij een telefoonabonnement van € 60,- per maand loopt dit op tot € 16.800,- minder hypotheek. Lees meer over de hypotheeknormen in 2017.

Bereken je maximale hypotheekHoeveel kun jij lenen onder de huidige normen? >>>

Consument beschermen?

Door het telefoonabonnement als lening te behandelen, loopt Nederland weer in de pas met de Europese regels rond consumptieve kredieten. Ook past deze maatregel in het beleid van de overheid om consumenten te beschermen tegen overkreditering (te veel lenen). Dat dit verregaande gevolgen heeft voor de maximale hypotheek wordt duidelijk aan onderstaand voorbeelden.

  • Stel je bent student. Dan heb je te maken met een studielening. Daarnaast heb je een telefoonabonnement met ‘gratis smartphone’ en misschien een credit card waarmee je internetaankopen doet. Al deze verplichtingen verminderen je mogelijkheden om in de toekomst een hypotheek af te sluiten.
  • Hetzelfde geldt voor een gezin. Als daarbij de telefoonabonnementen van de kinderen (met gratis smartphone) door de ouders worden betaald, kun je de gevolgen voor de maximale hypotheek wel nagaan.

Eerder werd al roodstand op je betaalrekening geregistreerd bij BKR, met ook de nodige gevolgen voor de hypotheek.