Logo Arci Steenderen

< Terug naar Nieuws

Vereniging Eigen Huis wil regeling restschuld behouden

Vereniging Eigen Huis wil regeling restschuld behouden

Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit voor het behoud van de fiscale restschuldregeling omdat er nog steeds heel veel woningen financieel ‘onder water’ staan in Nederland.

Volgens de belangenorganisatie voor huisbezitters is die regeling een belangrijke steun in de rug voor mensen die hun huis met verlies verkopen.

Het gaat om een maatregel die de overheid in 2012 invoerde en die eind dit jaar afloopt. De regeling houdt in dat mensen voor hun restschuld een speciale lening kunnen afsluiten, waarvan de rente aftrekbaar is. Zo hebben zij een lagere maandlasten als ze ondanks een restschuld verhuizen.

”De aandacht gaat de laatste tijd vooral uit naar het snelle herstel van de woningmarkt en de oververhitting in steden als Utrecht en Amsterdam. Maar dat is absoluut niet maatgevend voor Nederland”, benadrukt een zegsman.

Onder water

Buiten de Randstad zijn de huizenprijzen volgens hem nog veel minder sterk hersteld, waardoor mensen daar nog vaak hogere hypotheken hebben dan hun huis nu waard is.

Er staan landelijk nog zo’n 340.000 woningen onder water, aldus VEH. Die mensen zouden zonder de regeling ernstig worden belemmerd om te verhuizen.

Niet verantwoord

Ook makelaarsvereniging NVM en De Hypotheekshop pleiten voor het voortzetten van de regeling, zodat huizenbezitters niet per 2018 ‘opgesloten’ worden in hun woning.

“Op dit moment is zowel het aantal woningen dat onder water staat, als de gemiddelde verkooptijd nog niet op een zodanig niveau dat de regeling verantwoord kan worden afgeschaft”, aldus de vereniging en de hypotheekverstrekker in een gezamenlijk persbericht.

“Vooral in krimpregio’s is nog veel sprake van restschulden en staan woningen relatief lang te koop”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Wanneer de regeling afloopt, dreigt de woningmarkt in deze toch al problematische gebieden vast te lopen”, waarschuwt hij.

Duurder

“Wanneer de renteaftrek in 2018 vervalt, wordt verhuizen met een restschuld duurder”, verwacht Mark de Rijke van de Hypotheekshop. Hij denkt dat kopers met een restschuld fors minder kunnen lenen, omdat banken een restschuldfinanciering zullen behandelen als een consumptief krediet.

Zo’n lening wordt getoetst op basis van een fictieve toetsrente in plaats van op werkelijke lasten. “Het gevolg is dat veel huishoudens met een restschuld geen nieuwe woning meer kunnen financieren”, meent De Rijke.

Verhuizen

Wie dit jaar nog verhuist, kan nog gebruikmaken van de fiscale aftrek van de meegefinancierde schuld. Maar omdat woningen in krimpregio’s langer te koop staan dan gemiddeld, is een verhuizing op korte termijn in die gebieden niet altijd een optie.

“Nog steeds staat 41 procent van de woningen in Nederland een jaar of langer te koop. Bijna 20 procent zelfs drie jaar of langer”, aldus NVM en De Hypotheekshop.