Logo Arci Steenderen

< Terug naar Nieuws

Nieuw dieptepunt spaarrente; Geen rente meer

Nieuw dieptepunt spaarrente: geen rente meer

  Door: Roel 112 keer gelezen
Nieuw dieptepunt spaarrente: geen rente meer

De spaarrente in Nederland heeft de grens van 0 procent bereikt. Triodos heeft de twijfelachtige eer om als eerste bank geen rente te geven op spaargeld.

Laagste spaarrente naar 0%

Met een renteverlaging van 0,1% heeft de spaarrente in Nederland een nieuw laagste punt bereikt. De laagste spaarrente is nu 0%. Triodos heeft de twijfelachtige eer om als eerste deze 0%-grens te doorbreken.

De ‘duurzame’ bank hoeft het dan ook niet van een hoog rendement te hebben. Door te investeren in bedrijven ‘met meerwaarde op sociaal, cultureel & milieu gebied’, trekt de bank vooral ideologische spaarders aan.

Waarom is de spaarrente laag?

Geen vergoeding voor je spaargeld. Tot een jaar geleden was dit nog ondenkbaar. Nu is het een logisch vervolg van de almaar dalende spaarrente. Daarin daalt niet alleen de laagste rente, maar is ook de hoogste spaarrente maar enkele tienden procenten hoger.

De lage spaarrente is het gevolg van het lage-rente-beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank probeert zo de consumptie en daarmee de inflatie aan te jagen. Opvallend: Vorig jaar maart is de belangrijkste beleidsrente voor het laatst verlaagd en nog altijd daalt de rente voor sparen. De verwachting is dat de spaarrente nog wel even laag blijft.

Inmiddels stijgt de hypotheekrente weer. De spaarrente stijgt echter niet automatisch mee.

Negatieve spaarrente dichterbij

In plaats van een stijging, is de spaarrente eerder een stap dichter bij negatief. Betalen voor je spaarrekening zou een nieuwe mijlpaal zijn, maar zeker niet ondenkbaar. Vorig jaar gaven Rabobank en ABN AMRO aan dat hun systemen klaar zijn voor een negatieve spaarrente.

Lees meer over de kans op een negatieve spaarrente in Nederland.

Tips voor een hogere spaarrente

‘Sparen levert niks meer op’ is een veel gehoorde uitspraak. Vanaf vandaag is dit bij Triodos dus werkelijkheid. Dit betekent niet dat er geen betere rente te krijgen is. Dit zijn 4 tips voor een hogere spaarrente:

  1. Kies voor de hoogste spaarrente: overstappen met (een deel van) je spaargeld is eenvoudig.
  2. Spaar je nog bij een grootbank? Je kunt nu je spaarrente verdubbelen.
  3. Ga deposito sparen: zet je spaargeld tijdelijk vast voor een hogere rente.
  4. Sparen met voorwaarden: een hogere rente bij een vaste maandelijkse inleg.