Logo Arci Steenderen

< Terug naar Nieuws

Woningaanbod fors geslonken

Woningaanbod fors geslonken

De looptijd van verkochte woningen wordt steeds korter en bedraagt nu 77 dagen. Dat is in tijd precies een maand minder dan een jaar geleden. 62% van de nieuw in aanbod gekomen woningen wordt binnen 90 dagen verkocht.

Dit blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers over het eerste kwartaal 2017. Een potentiële koper kon in het eerste kwartaal kiezen uit ruim 6 woningen. Daarmee is het woningaanbod in Nederland zeer snel afgenomen, stelt de NVM op basis van deze cijfers. Ten opzichte van een jaar geleden staan er 32,7% minder woningen in aanbod bij NVM-makelaars.

Aantal transacties

Ook aan de grote groei van het aantal transacties op de woningmarkt lijkt langzaam een einde te komen, zegt NVM. “Positief is dat de markt in grote delen van Nederland profiteert van de stijgende lijn. Werden er in de afgelopen kwartalen steeds 15% tot 20% meer woningen jaar-op-jaar verkocht, dat percentage is in het eerste kwartaal teruggelopen naar zo’n 10%. Dat brengt het aantal transacties door NVM-makelaars op bijna 38.700, en in de totale markt op naar schatting 50.200.”

De prijs is in het eerste kwartaal met 1,1% maar licht toegenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Vergeleken met een jaar eerder is de gemiddelde koopwoning 8,8% duurder geworden.

Oorzaak is tekort aan aanbod

De daling van het aantal woningtransacties wordt volgens NVM vooral veroorzaakt door een daling van de verkoopaantallen in de regio’s die bekend staan als oververhitte gebieden. In regio’s als Amsterdam (-19%), Haarlem (-8%), Utrecht (-8%), Amersfoort (-8%) en de stad Groningen (-11%) is de daling het sterkst. Er worden hier volgens NVM gewoonweg te weinig woningen te koop gezet om verkocht te worden. Er is overall vooral erg weinig aanbod van appartementen, iets dat zeker in de grote steden is te merken.

Daar tegenover staan wel regio’s die dik in de plus uitkomen. Bijvoorbeeld Brabant (Bergen op Zoom +40%, Uden +48%), de Achterhoek (Ruurlo Eibergen +42%, Doetinchem +40%) en de Kop van Noord-Holland (+40%), waar het aantal verkochte woningen een stuk hoger ligt dan een jaar eerder.

Vraagprijzen stijgt overal

De vraagprijzen van te koop staande woningen stijgen inmiddels al 2 jaar op rij. Vergeleken met een jaar geleden is de vraagprijs van de gemiddeld te koop staande woning met 5,6% gestegen, en komt uit op 311.000 euro. Voor appartementen wordt een prijs van gemiddeld 186.000 gevraagd, 8,2% hoger dan vorig jaar, terwijl voor 2-1-onder-1-kapwoningen de vraagprijs op 287.000 euro ofwel 3,2% hoger ligt. Alleen in de regio’s Lelystad en Noordoost-Groningen dalen de vraagprijzen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016, in alle andere regio’s stijgen de vraagprijzen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.